Jdi na obsah Jdi na menu

Roubenky v Liběšicích

24. 7. 2014

roubenky-libesice-03.jpg

Ve středu obce Liběšice při hlavní silnici na křižovatce na Polepy v nevelké vzdálenosti od kostela a obecního úřadu s nacházela roubená usedlost čp. 12 skládající se z velké roubenky, malého roubeného výměnku, sušárny chmele a stodoly.

 

 

 

požár roubenky

 

Bohužel nacházela, protože nyní jsou z ní jen ohořelé zbytky. 17. srpna 2011 krátce po 4. hodině ranní probudila spící Liběšice siréna - hořela malá roubenka:

František Vrbecký

roubené stavby

zmizelé Čechy

sna1ba-1.jpg

 



Avšak v pondělí 19. září 2011 v 1 hodinu 45 minut houkala siréna opět. Obrovská záře plála do noci - hořela velká roubenka.

 

 

 

 

libesice-2013-04.jpg

 

Shořela střecha, druhé podlaží a půda.
Požár byl opět založen - policejní pes nalezl čtyři místa se stopami po benzínu.
Zatím neznámý žhář zničil nejen jednu z nejstarších staveb v obci a způsobil tak nedocenitelnou škodu, ale ohrozil i sousední dům, ve kterém spala matka se dvěma syny.
Strašným žárem u domu popraskaly okenní tabule, dřevěné rány oken již byly také ohořelé, tašky na střeše byly rozpálené. Poškozena byla i lampa veřejného osvětlení v uličce, jejíž polykarbonátový kryt se roztekl.
Štěstím pro další okolní domy bylo, že pršelo, neboť hořící dřevěné šindele ze střechy létaly desítky metrů daleko od požáru.

 

 

fotograf František Vrbecký

 

 

Liběšice

 

Starostka Liběšic Alena Knobová pro Deník uvedla, že ji samotnou, zastupitele i drtivou většinu obyvatel obce současný stav více než tři sta let starých staveb velmi mrzí. „Roubenky byly považovány za místní raritu. Podle nich si naší obec pamatovala většina návštěvníků," řekla Knobová s tím, že po požáru doufala, že je majitel nechá opravit, protože nevyhořely zcela.

Na tom se shodli také zástupci z památkové péče z Litoměřic a statik. Památkáři žádali, aby je Jiří Pobl, který je majitelem roubenek, znovu restauroval a byly tak zachovány alespoň jejich repliky.

Dokonce vzniklo i nařízení, ve kterém památkáři Jiřímu Poblovi ukládali, že je nutné stavby prozatím alespoň zakonzervovat. Ten to však neudělal a místo toho zažádal Ministerstvo kultury o vyjmutí roubenek z ochrany památkové péče.

 

 

libesice-2013-14.jpg

 

libesice-2013-06.jpg

libesice-2013-17.jpg

 

 

 

pozar-190911-libesice-roubenka-u-obecniho-uradu_z-hzsuk.jpg

 

 

zdroj: Deník.cz, www.hasicilibesice.estranky.cz

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář