Jdi na obsah Jdi na menu

Demolice hotelu Praha v Dejvicích v roce 2014

13. 7. 2014

Hotel Praha stál v klidné části Dejvic, nedaleko Evropské třídy. Otevřen byl v květnu 1981 a až do listopadu 1989 sloužil potřebám komunistické strany a československé vlády, používal se například pro ubytování zahraničních delegací.

Hlavní vjezd s původní vrátnicí, foto z roku 2006:

demolice Hotelu Praha

 Architektonická soutěž na návrh hotelu byla vypsána v roce 1971 a zvítězil návrh čtveřice renomovaných architektů Jaroslava Paroubka, Arnošta Navrátila, Radka Černého a Jana Sedláčka. Samotná výstavba začala v roce 1975. Hotel přišel na astronomických osm set milionů korun.

Demolice, nová vrátnice sloužila jen několik let. Foto z 15. dubna 2014:  

zmizelá Praha

Dominik Forman: Argumentů, proč by hotel Praha neměl být zlikvidován, zaznělo mnoho. Jedná se o vysoce kvalitní komplexní dílo, gesamtkunstwerk, které nemá v naší zemi obdoby. Předběhlo technické možnosti architektury své doby a vzhledem k zdrojům, kterými tehdy disponovali zadavatelé projektu, lze s jistotou tvrdit, že stavba tak velkolepá a úplná na našem území již nikdy nevznikne. Navíc se jedná o výkladní skříň špičkových designérů, kteří řešili každý detail interiéru ve vztahu k celku budovy, od lustrů po kohoutky u umyvadel.

Letecký pohled, reprofoto:  

490439.jpg

Vítězný projekt vycházel z přirozených vlastností svažité parcely, někdejší Petschkovy zahrady, o rozloze 100 tisíc metrů čtverečních. Půdorys hotelu navazuje na vrstevnice a pětipatrová budova přirozeně přechází do přilehlé rozlehlé zahrady.

Fontána na venkovní terase, duben roku 2010:

fontána Hotelu Praha

Zastavěná plocha hotelu Praha je přibližně 9 000 metrů čtverečních, na kterých je kromě konferenčních sálů nebo restaurace také 136 neobvykle rozlehlých pokojů včetně téměř čtyřsetmetrového prezidentského apartmá. Pokoje směřují k jihu a nabízejí jedinečný výhled na Pražský hrad.

Výhled z terasy a část zahrady pod hotelem, foto 2009: 

Pražské zahrady

Veřejnosti se hotel otevřel teprve po roce 1989, když se stal majetkem pražského magistrátu. Ve správě jej měla Praha 6, která jej v roce 2002 (tehdy byl starostou Pavel Bém) prodala za půl miliardy korun společnosti Falkon Capital. Ta se dostala do povědomí veřejnosti, když v roce 2001 od české vlády odkoupila miliardový ruský dluh. 

Fotografie z roku 2006:

bourání Hotelu Praha

 Hotel Praha v Dejvicích

V minulosti se v hotelu ubytovala řada známých lidí, například v roce 1995 zde pobýval během natáčení filmu Mission Impossible americký herec Tom Cruise. Hotel Praha má jako místo pro svá soustředění v oblibě také česká fotbalová reprezentace. Právě zde se ale v roce 2007 po prohře s Německem konal neslavný večírek s účastí prostitutek, po kterém se fotbalisté načas přesunuli do nedalekého hotelu Crowne Plaza (někdejší International). 

  František Vrbecký

Bourání Prahy

Petr Hlaváček z Fakulty architektury ČVUT význam hotelu nepřeceňuje. "Nějakou architektonickou hodnotu má, ale velice vzdálenou adekvátním příkladům ze zahraničí a na tu dobu je to i zpozdilé. Takový brutalismus se dělal spíše v 60. letech a hotel Praha je spíš druhá liga," míní Hlaváček s tím, že architekti hotelu mohli pracovat jen s velmi omezenými možnostmi. Foto z roku 2009 a 2010:

František Vrbecký

  zmizelá Praha

Hotel Praha před demolicí

Při stavbě se uplatnily jen ty nejkvalitnější dostupné domácí technologie a materiály, například lustry navrhl slavný sklářský výtvarník Stanislav Libenský, nábytek pochází mimo jiné od uznávaného interiérového designéra Zbyňka Hřivnáče. Každý kus nábytku byl vyroben podle originálního návrhu. 

schodiště v hotelu Praha

  Dva z mnoha impozantních symbolů hotelu - schodiště a lustry. 

10-04-28-007.jpg

salonky hotelu Prha

  "Požadavek byl tehdy jasný, vše mělo být z masivního dřeva, žádná dýha, řemeslníci používali nejlepší kůže, len i bavlny. Umělecká řemesla se zde předvedla na výbornou. Dodnes vzpomínám na nádherné ručníky nebo utěrky s emblémem hotelu. Kdo ví, kde skončily," hodnotí profesor Navrátil. 

Foto z roku 2010: 

interiér hotelu Praha

hotel Praha

 

 židle na terase

Demolice, 15. duben 2014:

 

Fotografie František Vrbecký

bourání hotelu Praha

 

Hotel Praha na mapě:

 

susicka-2450-20.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

zoro - úplně nechápu proč byl hotel praha zbourán,,,,,,,,a proč padají vrtulníky.,,,

29. 3. 2023 20:51

velká škoda hotelu praha

Mišo - Neuveriteľné

17. 3. 2015 10:27

V roku 2008 som tam bol na módnej prehliadke. Presne pod tými schodmi, na ktorých stoja tie dámy na fotke. Je to škoda, tie priestory boli vyjadrením vtedajšej doby, a myslím si, že by budúce generácie ocenili, keby sa tu niečo podobné zachovalo...