Jdi na obsah Jdi na menu

Demolice domů V Pobřežní ulici, Praha Karlín

25. 12. 2011

V roce 2009 byly na křižovatce karlínských ulic Pobřežní a Šaldova zbourány tři domy (Pobřežní 78, 80, 82) jeden z nich byl po nedávné rekonstrukci fasády. Občané Prahy přišli nejen o klasické karlínské činžovní domy, ale i o množství bytů, kde bydleli s výhledem na Vltavu a Rohanský ostrov.

zmizelá Praha, zmizelý karlín, bourání karlínských domů, demolice

fotografie z roku 2008 

zmizelá Praha, zmizelý karlín, demolice karlínských domů, bourán

zmizelá Praha, bourání starého Karlína

demolice karlínských domů

po demolici v roce 2009:

Nároží po demolici domů

 

Karlín před demolicí

nároží Pobřežní a Šaldovy před a po demolici domů - mapy.cz 

proměna Karlína

 
Dílo likvidace části starého Karlína dokonáno - březen 2012:

pobrezni-12-03-006.jpg

 

Nová administrativní budova svou nadměrnou hmotou tragicky ušlapává činžáky v okolí, Karlín se svou urbanistickou roztříštěností stává méně oblíbenou čtvrtí - viz. pocit i čtenáře v komentářích:

 

nový Karlín foto František Vrbecký

 

Pohled ze Šaldovy ulice na novou stavbu, je pro mě velikou otázkou, proč stavba nestojí o kousek dál na revitalizovaném Rohanském ostrově, a proč jí musely ustoupit obytné domy:

 

pobrezni-12-03-003.jpg

 

 Pohled ze Sokolovské ulice, smutný pohled:

 Mizející Karlín, foto František Vrbecký

 

 Zadní trakt novostavby, starý a nový Karlín, smutný pohled: 

Proměna Prahy, autor František Vrbecký

 

Zpráva z tisku - názor si udělejme sami...

V Praze 8 - Karlíně vyroste nová administrativní budova

U příležitosti zahájení výstavby nové administrativní budovy KEYSTONE byl odhalen model projektu. Budova vznikne na hranicích původní karlínské zástavby na nároží ulic Pobřežní a Šaldova.

Název Keystone je výraz pro nosný kámen tvořící střed klenby či oblouku v architektuře, ale může vyjadřovat i spojení mezi starým a novým Karlínem, propojení centra města s oblastí Karlína, Libně a Palmovky.
"Je to další krok k regeneraci a revitalizaci karlínského území. Od povodní v roce 2002 se Karlín a jeho okolí k nepoznání změnil. Je z něj neustále se rozvíjející moderní čtvrť a já jsem hrdý, že to je také zásluhou naší Radnice”, řekl starosta Městské části Praha 8 Josef Nosek.

Budova KEYSTONE splňuje veškeré nároky na moderní kancelářské prostory a bude ji tvořit 8 nadzemních podlaží. Objekt, nabídne cca 6 500 m2 kancelářských a komerčních ploch. Kromě kanceláří nabídne i 850 m2 obchodních ploch a ve 3 podzemních podlažích také 68 parkovacích míst. Předpokládané celkové náklady na projekt dosáhnou téměř 300 milionů Kč. Výstavbu zajišťuje společnost Průmstav a.s. ze skupiny Vinci Construction, která se také stala prvním a hlavním nájemcem tohoto objektu.

Keystone je výsledkem snahy o maximální využití stavebního prostoru s přihlédnutím k omezením ve stávající urbanistické zóně. Stavba, jejímiž autory jsou Mathias Müller a Daniel Niggli  ze švýcarské architektonické kanceláře EM2N, je novodobou interpretací českého kubismu. „Když jsme přijeli do Prahy, objevili jsme český kubismus a zjistili jsme, že je opravdu úžasný a unikátní. Třebaže tento směr vznikl už na začátku minulého století, dokáže nabídnout dnešní architektuře nové impulzy. Proto jsme se rozhodli zkoumat jeho estetické možnosti,“ říká k návrhu jeden z autorů Mathias Müller.

Keystone vzniká ve velmi významné části pražského Karlína, neboť plánovaný rozvoj tohoto území schválený v územním plánu počítá s výstavbou mostu přes řeku Vltavu, který bude navazovat na Šaldovu ulici a spojí Karlín s Holešovicemi. Keystone tak bude v budoucnu vévodit jedné z nejdůležitějších karlínských křižovatek a je prvním komerčním objektem, který fakticky zahajuje revitalizaci Rohanského ostrova. Dokončení  této unikátní stavby je naplánováno na září 2011.

„Pro někoho je největším životním požitkem čokoláda, kaviár nebo šampaňské. Pro nás je jím budovat kvalitní architekturu. A požitek je ještě příjemnější, když si ho můžete znovu vychutnat po době delšího nedobrovolného půstu,“ komentuje zahájení stavby Keystone Serge Borenstein, zakladatel společnosti Karlin Group.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Červánek - Pohledy na Prahu jsou některé na zvracení

9. 3. 2012 21:57

Velcí architekti minulého století Kotěra a Gočár by museli při pohledu na některé nové stavba v Praze, zvracet. Porevoluční vlády bohužel přestaly korigovat nechutný byznys. Jeden z nejhorších je devastace klasické architektury zlodějskými developery. Stát zde opět selhal. I v Paříži mají super moderní řtvrť. To ano, ale ty moderny necpou do klasické zástavby. Jenomže v Praze a v tomhle státě vládne anarchie a byznys takže se skleněné krabice cpou i do stavebně klasicjého centra Prahy. Všichni, kdo jste za toto odpovědni se můžete stydět a udavte se těmi Jidáškými penězi ...

Marvin - Re: Pohledy na Prahu jsou některé na zvracení

25. 10. 2021 8:54

Velcí architekti předminulého století možná také měli chuť zvracet při pohledu na díla moderny a funkcionalismu posazená do starší zástavby ...