Jdi na obsah Jdi na menu

Rodný dům Jana Kubelíka v Michli

JAN KUBELÍK - český houslový virtuos a skladatel

narozen 5. 7. 1880 v Michli (tehdy ještě nebyla součástí Prahy)
zemřel 5. 12. 1940 v Praze, pohřben na Vyšehradě ve Slavíně

Jeho rodným domkem a následným bydlištěm byl přizemní domek v Michli v ulici U Plynárny č. p. 178/30. Domek dosud stojí ve zchátralém stavu, v roce 1990 o něj zažádala početná Kubelíkova rodina a dostala ho. Od rodiny ho odkoupila Městská část Prahy 4 a plánuje, že zde vytvoří muzeum Jana Kubelíka.

dscn4229a.jpg

Jan Kubelík byl tzv. zázračné dítě. Otec ho začal učit na housle už v pěti letech. Jako devítiletý jan-kubelik-1-maly.jpgpoprvé koncertoval v Besedě v Nuslích. Dále se učil u K. Webera, K. J. Ondříčka a F. Sršně. Ve dvanácti letech byl přijat na konzervatoř v Praze, kde se stal nejlepším žákem vynikajícího houslového pedagoga profesora Otakara Ševčíka. Skladbu studoval u Josefa Förstra a Karla Knittla. Osvojil si mimořádně náročnou technickou virtuozitu, před kterou se v následujících letech skláněl celý svět. Roku 1898 hrál poprvé s Českou filharmonií. Svou skvělou virtuozní dráhu zahájil na koncertě ve Vídni roku 1899, následovala Budapešť a další místa tehdejšího Rakouska-Uherska. Byl pozván, aby hrál ve Windsoru královně Viktorii. Absolvoval více než 6000 koncertů před více než pěti milióny posluchačů. Měl přezdívku „houslový čaroděj z Michle“.

dscn4234amont.jpg

 Jeho příjmy mu dovolovaly podporovat i tak velká tělesa jako byla Česká filharmonie, které v době její finanční tísně roku 1901 věnoval značnou částku peněz a navíc pomohl prosadit její výhodné turné do Anglie v roce 1902 s dirigentem Oskarem Nedbalem. Počátkem první světové války se odstěhoval z Čech.

3. března 1904 koupil zámek v Býchorách na Kolínsku a vlastnil ho až do první světové války. Za ním do Býchor zajížděli například Oskar Nedbal nebo J. B. Foerster a narodil se zde jeho nejslavnější potomek Rafael - dobový snímek z roku 1913.

 zamek-1913-kratky.jpg

V roce 1916 zámek a panství koupili rovným dílem manželé Eugen a Johana Tauberovi; Eugen Tauber byl pražský vinař. Od jejich dětí zámek koupili opět rovným dílem manželé Dominik a Božena Čiperovi, kteří podnikli obnovu zámku; Dominik Čipera byl generálním ředitelem Baťových závodů ve Zlíně a v letech 1938–42 ministrem veřejných prací. V roce 1943 byla na panství uvalena nucená správa a po válce se v roce 1946 panství ujímá na krátko syn předchozích majitelů Jan Čipera, než mu byl majetek v květnu 1948 znárodněn. V letech 1949–2001 v zámku sídlila různá školní zařízení a nakonec dětský výchovný ústav, ačkoliv vroce 1990 byl v rámci restitucí vrácen původnímu majiteli Ing. Janu Čiperovi. Ten však o zámek nejevil zájem a ten začal rychle chátrat. V dubnu 2007 ho koupila společnost ElitProfit, spol. s r. o. za účelem jeho generální rekonstrukce pro reprezentační účely společnosti. Stavební práce nicméně nepostupovaly příliš rychle a koncem roku 2010 byly pouze dokončeny obnovy oplocení pozemku, oprava brány a byl zpracován projekt na obnovu střech a omítek. 

bychory-08-01.jpg

 

bychory-08-03.jpg

                                                                                                                                                            

Když Kubelík odjel do Vídně, zakoupil vilu Opatii a pak zámek Rottenthurm u Eisenstadtu. jan-kubelik.jpgV době hospodářské krize 30. let zcela zkrachoval a uchoval si jen dvoje vzácné housle Stradivari-Emperor z roku 1714, na které hrál, a housle Guarneri. Symbolické bylo místo jeho úplně posledního koncertu, kdy v květnu 1940 hrál v sokolovně v Neveklově, odkud pocházel jeho rod.

Na sklonku života bydlel u svého syna Rafaela v Korunní třídě na Vinohradech. Zemřel v Podolském sanatoriu, pochován je na vyšehradském hřbitově ve Slavíně.

 

 

foto rodného domku v Michli - září 2010

foto zámek Býchory - červenec 2008
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář