Jdi na obsah Jdi na menu

Braník - nádraží, Kotěra a Ledárny

15. 2. 2009

31. 1. 2009 - sobota odpoledne, nádraží Praha Braník. Přijel vlak z Posázaví a vystoupili z něho 4 lidé. Jedním z nich byl známý fotograf František Dostál. Oslovil jsem ho a byl překvapen, že znám jeho jméno. Ve svých 70 letech vypadal náramně zdravě řekl mi, že tohle nádraží zažívalo i 35 tisíc cestujících denně.  A o víkendech to byl samý tramp. No, zřejmě i ti trampové už jezdí jen autem... Co zůstalo, je stále stejná podoba nádraží - jednoduchá přízemní budova a před ní množství dřevěných prázdných laviček. Zbytky magické Prahy s původní čekárnou pamatující má dětská léta.

 Obrazek

Taky jsme dali se slavným fotografem řeč o Praze... Praha už nemá to, co měla. Duch místa, tedy genius loci je pryč a v centru už není co fotit - kromě turistů. Po rozloučení s panem Dostálem čtveřice cestujících nastoupla do auta zaparkovaného pod nádražím...

                                                                                                                                                                         
 

 Naproti přes silnici a tramvajovou trať jsem si byl vyfotit chátrající Kotěrovu čerpací stanici pro Vršovickou vodárnu nahoře v Michli. Má být opravena. Zaplať Bůh. Fotky budou na webu - chátrající památky.

 

Obrazek

 Pražské ledárny - další úchvatná secesní chátrající stavba. Nafotil jsem si je co to šlo. Jejich osud je zatím neznámý. Uvidíme. Miliony se dávají na úpravu parků a jiných zbytečností. Oplocené trávníky a všude dlažba, abychom co nejrychleji zapomněli, jak vypadá udusaná hlína.

Obrazek

 .... Nedalo mi to a podíval jsem se na internetu na plánované záměry, co s Pražskými ledárnami má býti v budoucnu. Tak tedy BYDLENÍ V LOFTECH....

 http://zvp.fa.cvut.cz/prace/0607ls-dip/vecera/vecera-dip-portfolio.pdf

... já myslel, že tam bude třeba galerie Svazu českých fotografů, která má sídlo v Karlíně, v Kollárově ulici 14. Je to tak malinká galerie, že se chce brečet. Takové množství hodnotných fotek, co třeba produkuje fotosoutěž Praha fotografická, by si zasloužilo odpovídající výstavní prostory a Magistrát města Prahy by si měl uvědomit, že se jedná o vzácnou dokumentaci vývoje a proměny města. Místo toho se fotografie vrací autorům a ti si je zamykají do šuplíků... Nemluvě o fotkách, které dokumentovaly Prahu za bolševika. Ta poválečná rozbitá a ošumělá Praha už taková nikdy nebude a její staří fotografové odchází do věčných lovišť. Jejich vzácné archivy končí v popelnicíh, protože nejsou kapacity, které by ty jejich černobílé negativy skenovaly a vybraly z nich výstavní kousky. No, nechme toho. Nebudeme se rozčilovat, když zaměstnanci na odboru kultury jsou v naprostém klidu.

 

  

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

zuzanakempna@seznam.cz - Fotografie mizející Prahy

6. 6. 2011 15:22

Dobrý den, náhodou jsem narazila na Vaše stránky, když jsem něco hledala. Chci jen napsat, že pro mě Vaše fotky s komentáři mají cenu a velké kouzlo, a děkuji, že jsou:-)

S pozdravem Z. Kempná