Jdi na obsah Jdi na menu

Tvrze v Kestřanech

Obec Kestřany se nachází na Písecku, nedaleko železniční trati Plzeň - České Budějovice, poblíž řeky Otavy. Nejbližší železniční zastávky jsou Sudoměř a Ražice. Obě tvrze i zámek najdete v centru obce naproti návsi a kostelu.

Tvrzí dochovaných v tak autentické podobě jako Kestřany - horní a dolní tvrz - se dochovalo jen málo. A připočteme-li k nim i zámek, pak nelze než konstatovat, že kestřanský komplex dvou tvrzí a zámku nemá obdobu nejen v České republice, ale patrně ani na světě. Dlouholetý nezájem státu o tuto unikátní památku je ve světle této skutečnosti naprosto nepochopitelný.

Horní tvrz, je z obou dochovaných kestřanských tvrzí větší a významnější. Svým rozsahem a výstavností ostatně předčí nejeden hrad u nás. Ač postavena na rovině, dobrou ochranu jí zaručovaly močály, jenž ji obklopovaly ze tří stran.

 

 

 

 

 

 

 
Obrazek

Horní tvrz a zámek byl obydlen do roku 1975. Hned naproti zámku se nachází jeden z nejkrásnějších kostelů v okolí – původně raně gotický, později přestavený a rozšířený kostel sv. Kateřiny. Další významnou památkou je ranně barokní baldachýnová kaple z roku 1679 – Kalvárie s nástěnnou malbou, která se nachází na samém břehu řeky Otavy. V katastru našich obcí je k vidění i 6 restaurovaných kapliček.

Obrazek

Dolní tvrz vystavěli potomci Alberta z Kestřan ve 14. století těsně pod tvrzí horní. Dolní tvrz byla obehnána hradbou. Později byla částečně přestavěna na pivovar a sloužila spíše k hospodářským účelům. V těsném sousedství Dolní tvrze se nacházela tvrz třetí, která byla později zničena a Františka Polyxena ze Švamberka na jejím místě koncem 17. století postavila ranně barokní zámek, při kterém založila okrasnou zahradu a vinici.

 

Obrazek

 

Hned naproti zámku se nachází jeden z nejkrásnějších kostelů v okolí – původně raně gotický, později přestavený a rozšířený kostel sv. Kateřiny. Další významnou památkou je ranně barokní baldachýnová kaple z roku 1679 – Kalvárie s nástěnnou malbou, která se nachází na samém břehu řeky Otavy. V katastru našich obcí je k vidění i 6 restaurovaných kapliček.

Obrazek

 

Obrazek

Obrazek

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář