Jdi na obsah Jdi na menu

kancelářské budova Main Point Karlin

14. 3. 2012

Kancelářská budova Main Point Karlin uspěla v developerské a architektonické soutěži MIPIM Awards v Cannes. Budova v pražském Karlíně získala prvenství mezi více než stovkou projektů ze 47 zemí světa a stala se tak nejlepší administrativní stavbou loňského roku.

Proměna Karlína, foto František Vrbecký

 

„Vlnitá“ administrativní budova Main Point Karlin stojí nedaleko luxusního hotelu Hilton,

je na první pohled specifická svým designem a podle odborníků je unikátní svým zasazením v oblasti Rohanského nabřeží (z jedné strany sousedí s klasickými činžovními domy). 

 

main-point-karlin.jpgMně se ten barák líbí, ale neměl jsem chuť si ho ani obejít, protože stojí na bývalém volném prostranství, kde místo budovy měl stát park. Ono se nadále zastavuje skoro každé volné místo, takže Praha přestává dýchat. O opět, jako vždy, nová stavba stojí vedle klasické pražské zástavby, kterou viditelně utiskuje a strká do pozadí. Je to neúcta ke staré Praze, která by si měla žít svým poklidným životem. Tyto nové stavby by měly stát někde jinde.

 

 

 

  

Mimo nevhodného umístění budovyKarlín - staré a nové

těsně vedle staré zástavby mi nejvíce vadí hlavně ta neskutečná neúcta k obyvatelům Karlína, konktétně lidí z domů Vítkova 24 a 36, kteří se na ní dívají z okna. Oni totiž nevidí  nic jiného, než údajně unikátní obvodový plášť, což jsou - vertikální sklobetonové pilastry v prostoru mezi okny. 

 

S představou, že bych se díval léta do parčíku a na Vltavu, a nyní se mám dívat do pouze těchto sklobetonových pilastrů, tak mám z toho depku.

 

Postavil jsem se proti budově a pokud bych se díval z okna činžáku čp. 36, tak vidím pouze toto:

 

tragédie pro obyvatele Karlína

 

main-point-karlin-12-03-004.jpgMěsto je městem také proto, že se lidé vzájemně dívají do oken, kde pokuřují cigarety a pozorují ruch ulice. Toto dnešní architekti nechápou a staví jednu mrtvou neosobní stavbu za druhou...

 

V těchto oknech tedy žijí lidé, nevidí nic jiného, než tu vertikální mrtvou hrůzu před sebou. Ale co naplat, Karlín se musí změnit a hlavně místo bytů musí být všude kanceláře.

 

 

 

 

Pro Karlín je to další tvrdá rána, stejně jako obrovské budovy poblíž:

 

main-point-karlin-12-03-006.jpg

 

main-point-karlin-12-03-007.jpg

Člověk by řekl, že éra komunistické monumentálnosti minula, ale není to pravda. Je to ještě horší, a chůzí po této karlínské ulici je každému starousedlíkovi dost nanic...

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář