Jdi na obsah Jdi na menu

Lustig - Vlak do neznáma

15. 7. 2012

V pátek třináctého odjížděla z nádraží Praha-Bubny na svou dvouměsíční pouť vlaková souprava, které se říká Lustig. Symbolicky přijede do koncentračního tábora v Osvětimi, aby připomněla pochmurnou historii nacistických transportů. Poveze herecký soubor divadla Pod Palmovkou, který ku příležitosti 70. výročí konference ve Wannsee nastudoval zpracování novely Arnošta Lustiga Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou. 

foto František Vrbecký, nádraží Bubny

Vlak Lustig je připomenutím hrůz druhé světové války. Připomíná 70. výročí konference ve Wannsee, na které bylo nacisty završeno takzvané konečné řešení židovské otázky. Po něm následovaly transporty do vyhlazovacích táborů a tragická smrt šesti milionů Židů.

vlak do koncentračního tábora, foto Vrbecký

Vlak Lustig je sestaven ze čtyř vagonů s parní a dieselovou lokomotivou. Dva vagony jsou nákladní, podobné těm, ve kterých se převáželi v transportech do koncentračních táborů lidé, tzv. dobytčáky. Tyto vagony jsou využity jako galerijní prostor pro instalaci výstavy Vojenského historického ústavu a instalaci improvizovaného kina.

Nejdůležitějším článkem vlaku je divadelní nákladní vagon, speciálně upravený jako jeviště tragického příběhu Kateřiny Horovitzové a dalších pasažérů, obětí a jejich katů. Dalším vagonem v soupravě je osobní vůz, tzv. rybák, ve kterém je připraveno zázemí pro herce, techniku a produkci.  

Vlak Lustig, divadelní hra Divadla pod Palmovkou

 parní lokomotiva, foto František Vrbecký

Představení v kulisách historického vlaku volně navazuje na letošní třináctý ročník festivalu česko-německo-židovské kultury Devět bran. Doprovodným programem, realizovaným také přímo ve vlaku, jsou filmové projekce a výstava Vojenského historického ústavu s názvem Akce: Důvěrné Izrael.

Nádraží Praha Bubny

dobytčáky, Vlak Lustig

   komentář ( jméno, nadpis, text, opsat kontrolní kód, přehrát audio kód, odeslat ) 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář